Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza

Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XV. Találkozója

7. előadásnap

2010. március 25.

Zentai Színtársulat
15.00 óra. Szophoklész: Antigoné
Szereplők: Antigoné – Davitkov Marijana. Iszméné – Kovács Vecei Fanni. Kreón – Gruik Bálint. Karvezető – Verebes Judit. Haimón – Kovács Bence. Teiresziász – Molnár Gábor Nóra. Eurüdiké – Berze Angéla. Xy – Surányi Emese. Ab – Sőregi Mónika. Őr 1 – Kiss Izabella. Őr 2 – Bencze Vujic Levente. Őr 3 – Szeles Melinda. Őr 4 – Simon Inez. Kar – mindenki. Rendező: Mácsai Endre.

Az előadásról: Vajon hogyan látnak a mai középiskolások egy klasszikus görög tragédiát? Megtudhatjuk a Zentai Színtársulat legfrissebb előadásából. A dráma története: Antigoné eltemeti testvérét, Polüneikészt, mert a görögök hite szerint annak lelke csak így juthat a túlvilágra. Ám a király, Kreón ezt megtiltotta, és a királyfit (Oidipusz király fiát) hazaárulóvá nyilvánította – arra, aki testét eltemeti, halál vár. Kreón törvényei a hatalmat képviselik, amely gyakran szemben áll az erkölcsi törvényekkel. E kor emberei az erkölcsöt erősen becsülték, a megalkuvást elutasították, vállalták tetteik és elveik következményeit, a lelket felemésztő élet helyett akár a halált is.

A játékidő 55 perc.

Adai Színtársulat és Kulturális Egyesület
17.30 óra. János vitéz Petőfi Sándor nyomán
A főbb szerepekben: Dobrotka Katinka, Fehér Anett, Gömöri Eszter, Gruik Bálint, Sőregi Anna, Szalai Bence, Szögi István, Szögi Miklós, Varga Balázs, Verebes Judit. Közreműködnek az adai Vadvirág Hagyományápoló Kör táncosai, a Véka zenekar és az adai Dobosok. Koreográfus: Resócki Roland és Rácz Szabó Rita. Zene: Véka zenekar. Korrepetitor: Hajnal Anna. Rendező: Hajnal Anna és Máriás Endre.

Az előadásról: A társulat első produkciója egy népművészeti elemekre épülő színpadi játék egy örök klasszikus mű alapján. Ki ne ismerné Petőfi meseeposzát a nép kiszolgáltatottságáról, nincstelenségéről? A kukoricaföldön talált gyermek (Jancsi) és az árva lány (Iluska) történetét, amely népmesei igazságszolgáltatással végződik: a szerelmesek Tündérország trónjára emelkednek. Az adai fiatalok és fiatal rendezőik a tradíciókra építve, de saját élményeikből táplálkozva viszik színre a történetet. A népzenei és néptáncos elemeket több tájegység népi kultúrájából merítik az adai Vadvirág Hagyományápoló Kör koreográfusai és táncosai segítségével. A színpadon a Vajdaság-szerte ismert Véka zenekar élőben muzsikál, az adai Dobosok zenekar tagjainak közreműködése pedig még színesebbé teszi a csapat debütáló produkcióját.

A játékidő 60 perc.

Szirmai Károly Művelődési Egyesület színjátszó csoportja
20.20 óra. Szántó Armand – Szécsén Mihály: Paprikás csirke
Szereplők: Julis a szobalány – Majlát Szűcs Tünde. Guszti az inas – Bán Andor. Forgács a gyártulajdonos – Robotka István. Helén a feleség – Bajai Márta. Valéria, Helén mamája – Robotka Angéla. Kenedi, amerikai üzletember – Dognár János. Lilian a lánya – Sztojiszávljevity Vera. Dr. Kovács – Nagy Tibor. Technika, zene: Víg Eduárd. Súgó: Zsigmond Ilona, Rásztovác Hajnalka. Rendező: Dognár János

Az előadásról: Vígjáték. Jávor Pál és Galambos Erzsi játszotta azokat a filmszerepeket, amelyek a magyar szórakoztató filmgyártás virágkorában a két szerző közös munkái voltak. Reménykedhetünk tehát, hogy fordulatokban, vidám megoldásokban és szerelemben nem lesz hiány az előadás során. Úgy esik, hogy Julisnak nagyon tetszik Guszti, aki viszont nem viszonozza a heves szobalány érzelmeit. A ház gazdái vendéget várnak Amerikából, Mr. Kenedit és lányát, Liliant, aki szeretne befektetni a család vállalkozásába. Mivel nem beszélnek angolul, az inast öltöztetik be igazgatónak. Lilian és Guszti között szerelem szövődik, ami Julist nem hagyja nyugodni. Mindennek a vége pedig mindennek a kezdete, ahogy ezt a valódi bohózat diktálja.

A játékidő 90 perc.

Frissítés időpontja: 2010-03-15