Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza

XXXV. Durindó és XLVIII. Gyöngyösbokréta

A csonoplyai Arany János Kultúregyesület

Csonoplyán a magyarok őshonosok, így kultúránk ápolása is egyidős jelenlétünkkel. Sajnos a politikai viharok miatt az egyesület tevékenysége hosszú időn át szünetelt, és csak 1997-ben szerveztük újra az egyesületet, amely azóta folyamatosan működik.

A magyarság szempontjából Csonoplya szórványtelepülés annak minden következményével: negyed százada nincs magyar nyelvű általános iskolai oktatás, és a helyi közösség vezetésében sincs magyar ajkú alkalmazott. Anyanyelvünket csak egyesületünk révén őrizzük.

Működésünk több szinten zajlik: anyanyelvápolás, gyermek- és ifjúsági színjátszás, népi gyermekjátékok tanulása, ifjúsági és felnőtt néptánccsoport, alkalmanként szólóénekesek.

Az egyesületet 11 fős vezetőség irányítja, az állandó tagság 55 fő, de aktív támogatónk a falu teljes magyarsága.
Évente ismétlődő állandó programjaink: Ötösfogat (5 település közös kulturális műsora), Suli Fesztivál (nyugat-bácskai válogató), anyák-, gyermeknapi programok, évadzáró műsor (az Antal-napi búcsú napján), Mikulás-napi műsor.

A fentiek mellett alkalmi műsorokban is részt veszünk. Ebben az évben például néptáncegyüttesünkkel a mohácsi busójáráson vendégszerepeltünk, minden második évben jelen vagyunk a horvátországi CAK-napok fesztiválján, évente egy-egy nyári kirándulást szervezünk bel- vagy külföldön, néptánccsoportunkkal pedig elfogadunk minden szereplési felkérést. Az egyesületnek jelenleg nincs népi zenekara, ezért néptáncegyüttesünket a csantavéri Mendicus Művészeti Központ zenekara kíséri.

Csonoplyán több nemzetiségi egyesület működik, jó kapcsolatot ápolunk velük, kölcsönösen segítjük, támogatjuk egymást, még ha a településen csak egyetlen, közös kultúrház működik is. Természetesen az igényeinkhez képest így jóval kevesebb az az idő, amelyet a próbákra, a rendes tevékenységre tölthetünk el az épületben: sokszor magánlakások hivatali helyiséggé való átalakításával tudjuk munkánkat megszervezni; tudunk összegyűlni, döntéseket hozni, készülni; tenni azt, amit tennünk kell.

Frissítés időpontja: 2011-05-19