Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza

XXXIV. Durindó és XLVII. Gyöngyösbokréta

A Tisza Mente Közművelődési és Népművészeti Egyesület

A Tisza Mente Közművelődési és Népművészeti Egyesület

A péterrévei Tisza néptáncegyüttes 1980-ban alakult Kódé Károly, Komáromi Zoltán és Terzin Róbert kezdeményezésére. Az akkoriban népszerű tánciskola növendékei közül 6-7 táncospár tanulta be az első koreográfiát, mellyel még abban az évben felléptek a Gyöngyösbokrétán.

Az első sikerek után egyre több fiatal kapcsolódott be a munkába, így az együttes folyamatosan nevelte az utánpótlást.

Folytonos anyagi nehézségekkel küszködve, pályázati lehetőségek nélkül, de megannyi készséges és önzetlen támogató jóvoltából igyekeztek megteremteni a működés feltételeit. Mivel számos tájegység táncait tűzték műsorukra, nagy kihívást jelentett a megfelelő népviselet és lábbeli beszerzése.

A néptáncosok mellett évtizedeken át jelentős sikereket aratott a leánykórus és a tamburazenekar is, így szinte minden évben meghívást kaptak a Durindó és Gyöngyösbokréta gálaműsorára.

A leánykórus nemcsak a Szólj síp, szólj! népzenei vetélkedőn, hanem a KMV népművészeti versenyén is több ízben díjat nyert. A tamburazenekar is hasonló sikerekkel büszkélkedhet.

Mivel a néptánc szakmai követelményei egyre szigorodtak, a műsorba iktatott táncok kíséretéhez tamburazenekar helyett vonós népi zenekarra lett szükség. Helyben nem volt ilyen, így vidéki együttest kellett alkalmazni.

A csoport három évtizedes tevékenysége során a fő hangsúlyt a néptáncra helyezte. Az utóbbi tíz évben a Martin György Néptáncszövetség országos minősítőin 4 alkalommal minősült, egyszer jól minősült és egyszer kiválóan minősült együttesnek nyilvánították. Ez nemcsak büszkeségre ad okot, de további kitartó és eredményes munkára is ösztönzi a tagságot.

Az egyesület tagjai az évek során bejárták az egykori Jugoszlávia valamennyi tagállamát, vendégszerepeltek Németországban, Ausztriában, Ukrajnában, Szlovákiában, Romániában. A külföldi fellépések során nemcsak Péterrévét, hanem a Vajdaságot, Szerbiát is képviselték.

Az utóbbi tíz évben rendszeres részvevői az Égtájak Iroda Vendégségben Budapesten elnevezésű rendezvényének, amelyen minden alkalommal húsznál több ország fiataljaival találkozhatnak, barátkozhatnak és gazdagíthatják ismereteiket.

A Tisza Mente Közművelődési és Népművészeti Egyesület szakcsoportjaként működő Tisza néptáncegyüttes az idén másodízben szervezője és házigazdája a Durindó és Gyöngyösbokréta rendezvénysorozatának.

Tevékenységéhez és sikereihez számos szervezet, intézmény, vállalat és magánszemély önzetlen támogatása járult hozzá.
 

Frissítés időpontja: 2010-05-27