Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza

XLI. Durindó és LIV. Gyöngyösbokréta

Ady Endre Művelődési Központ

Kedves Barátunk, Dalos- és Táncostársunk!

Különösen megtisztelő számomra, hogy az Ady Endre Művelődési Központ elnöksége és tagsága nevében mint házigazda üdvözölhetem Önöket ezen a júniusi hétvégén – Bácskossuthfalván, a XLI. Durindón és LIV. Gyöngyösbokrétán. A köszöntő szavak után engedjék meg, hogy dióhéjban bemutassam művelődési központunkat.
A településünk művelődési életét szervező, közösségi értékeinket őrző, tisztelő és gyarapító művelődési központ közel hatvanéves – 1960-ban alakult. A tagság, amelynek létszáma mintegy 200 fő, megannyi szakosztály munkájában vesz részt: otthonra találhatnak a néptánc-, a népzenei, a népikórus-, a kézimunka-, a kézműves- és a művészeti csoportokban, bekapcsolódhatnak a különböző nagy programok megvalósításába, az utánpótlás-nevelésbe és természetesen a későbbiekben (mi más is lenne egy egyesületi vezetőség álma) a művelődési központ működési feltételeinek megteremtésébe, az éves program operatív megvalósításába, a magyar közösségi élet szervezésébe.
 
A néptáncszakosztályon belül négy együttes tevékenykedik. A Pántlika együttest nevezhetjük előkészítő csoportnak is, hiszen a legkisebbeket „hívja (nép)táncba”: a foglalkozások, találkozások alkalmával az oktatók a népi kultúra megannyi eleme révén a gyermekek anyanyelvi, egyúttal zenei és táncos anyanyelvi képességeit igyekeznek megalapozni, miközben a kiscsoportban való gondolkodás készségeit is fejlesztik.
A Kalamajka alsós gyerekekből áll, neves szakemberek irányításával ők már különböző koreográfiákat is elsajátítanak.
A Cimborák csoport főként a középiskolás néptáncos fiatalok otthona. Figyelemre méltó eredményeket tudhatnak magukénak: az Ifjúsági Néptáncantológián való szereplés 2014-ben, országos szemlén bronzérem, és még sorolhatnánk…
A Nosztalgia csoport a felnőttek gyülekezőhelye, főként családos pároknak nyújt lehetőséget a néptáncos életre való vissza-visszakacsintásra – legjobb tapasztalataink szerint az ő gyermekeik a későbbiekben mind-mind adysok lesznek. A csoport olyan szempontból is fontos, hogy tagjaiból alakult meg a Rezeda asszonykórus – az idén is találkozhatnak velük a Durindó színháztermi pódiumán, füleljenek jól! ☺
 
Természetesen nincs művelődési élet jó hangú leányok nélkül, de ugyanígy nélkülözhetetlenek a „kétkezi” asszonyok is. A művelődési központ Viola leánykórusa számtalan rendezvény megnyitóját tette már emlékezetessé, emellett a versenyeken és szemléken is eredményesen szerepel. A Tarka Virág kézimunkacsoport a hagyományos népi és a modern hímzési technikák mellett a kunhímzést és a fonalgrafikát is magas színvonalon készíti. Az Emlékházban, egyesületünk székházában és az esketőteremben található hímzett, horgolt függönyök és terítők, valamint az idei – reméljük, Önök szerint is egyedi – fesztiválemléklapok és a kunhímzéses színpadi dekoráció is az ő kezük munkáját dicséri.
 
A kézművesszakosztály több generációt igyekszik megszólítani: a gyermekek (akikkel együtt az óvónőket is meghívjuk a foglalkozásokra) és a felnőttek előtt is nyitva áll az ajtónk, őket is szívesen várjuk a különböző tematikus foglalkozásokra.
A Morovici Nyári Táborokat talán nem is szükséges külön bemutatni, hisz az elmúlt évtizedekben egész Vajdaság megfordult itt, a tartomány minden magyarlakta településéről és szegletéből érkezett gyermek, s töltött el egy-egy vagy akár több felejthetetlen hetet a Játéktáborban, a MIT-ben vagy a Kamasztáborban. A három rendezvényre a múlt évben összesen 220 gyerek jelentkezett, és 70 szervező, rendező, animátor koordinálta a tábor munkáját. 

A nagy múltra visszatekintő 9+1 Nemzetközi Művésztelep keretén belül a Májusi alkotótábor, a Mesterműhely és az Ifjúsági alkotótábor alkalmával rendszeresen mintegy száz művész fordul meg – számos értékes alkotást hagyva a művelődési házban. Ennek köszönhetően alakult ki a faluban egy jelentős, mintegy 800 alkotást számláló gyűjtemény. Több közülük közösségi tereinket díszíti, ugyanakkor székházunk egy-egy terme kortárs galériaként is igyekszik működni.
 
Jelentősebb eseményeink, rendezvényeink: Morovici Nyári Táborok, Fonalgrafikai tábor, Kézművestábor, Májusi alkotótábor, Mesterműhely, Tavaszi Zsongás kiállítás, Ady-bál, torkos csütörtök, Ady-nap, Erzsébet–Katalin-bál, Őszi Népzenei Találkozó… Az utóbbi években házigazdái voltunk a MIRK-nek és a Vajdasági Kézimunka-kedvelők Szövetsége kiállításának is, de az elmúlt és az előttünk álló időszak reményeink szerint arról lesz leginkább emlékezetes, hogy – 31 év után ismét – Bácskossuthfalva adhatott otthont a Durindó és a Gyöngyösbokréta Fesztiválnak.
 
A sok rendezvény, találkozó, kiállítás, tábor szervezése után és mellett az a hatalmas és megtisztelő feladat előtt állunk tehát, hogy a vajdasági magyarság egyik legfontosabb – és nem csupán a részvevők számában kiemelkedő jelentőségű – fesztiváljának tőlünk telhetően a legjobb házigazdái, szervezői legyünk. Ez a fesztivál a bizakodás és a bizalom rendezvénye is: a saját hagyomány megőrzése és továbbadása mellett nem kisebb mértékben jelentős, hogy közösségekben gondolkodik, közösségeket álmodik, csoportokat, együtteseket, ifjút, meglett embert s asszonyt is egybe szólít, reményt ad, ösztönöz mindannyiunkat arra, hogy menjünk tovább ezen az úton, s minden nehézség ellenére maradjunk meg együtt, egymásnak – itt, a Vajdaságban, magyarként.
 
Gogolyák Gabriella elnök

Frissítés időpontja: 2017-05-29