Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza

XLI. Durindó és LIV. Gyöngyösbokréta

Üdvözöljük Bácskossuthfalván

Megtisztelő számomra, hogy a bácskossuthfalvi helyi közösség tanácsának elnökeként és egyúttal a fesztivál tanácsának tagjaként köszönthetem kedves vendégeinket, a fellépőket, a közönséget, a rendezvényre látogatókat.

Büszkeséggel tölt el bennünket az érzés, hogy harmincegy év elteltével ismét házigazdái lehetünk a vajdasági magyar népzenei együttesek, néptánccsoportok és szólisták hagyományápoló és hagyományőrző, ifjúsági és felnőtt kategóriájú szemléjének – a XLI. Durindónak és az LIV. Gyöngyösbokrétának. 

1986-ban, településünk fennállásának kétszázadik évfordulóján felemelő érzés volt, hogy megoszthattuk örömünket a délvidéki magyar népzenei és néptáncegyüttesek legnépesebb seregszemléjének részvevőivel – a település együtt ünnepelhetett több ezer néptáncossal, énekessel, hangszeres szólistával…
 
Most, 2017-ben, akkor, amikor a mi településünk lélekszáma is folyamatosan csökken, még nagyobb kihívás, még nagyobb felelősség, de leginkább kötelesség ennek a közösségmegtartó rendezvénynek a szervezését vállalni. Mindez nem csupán azt kell, hogy jelentse, hogy legalább annyira igyekszünk méltó szervezői lenni e rangos eseménynek, mint három évtizeddel ezelőtt. Nem csupán annyit jelent, hogy vendégszerető, jó házigazda módjára igyekszünk mindent megtenni annak érdekében, hogy az ideérkezők minél jobban megismerjék és megszeressék településünket. Ma mindez az otthonteremtés, a hagyományéltetés és az egymás feltételen támogatásának felelősségéről is kell, hogy szóljon – ekkor igaz, ekkor elkötelezett s ekkor hittel teli.
 
Fontosnak tartom ezen a helyen is elmondani, hogy Bácskossuthfalva még mindig azok közé a települések közé tartozik, amelyeknek a jövőben való hite, jövőképe igen szilárd. Zászlóshajóink a gazdaság fellendítésével és a turizmus vitorláival igyekeznek befogni a szelet, hozzájárulva ezzel megmaradásunkhoz, szülőföldön való boldogulásunkhoz. Teszik, tesszük mindezt tehát nem kisebb dologért és ügyért, mint hogy élhető települést teremtsünk utódaink számára. S mindehhez olyan fegyverünk és olyan vértünk van, melyet falualapítóink hagytak ránk örökül: nem más, mint a kun konokság.
 
Észak-Bácska legmagyarabb településeként, több mint százhúsz éves kulturális és hagyományápoló múlttal a háta mögött, Bácskossuthfalva gazdag művelődési élettel rendelkezik a mai rohanó világunkban is. Köszönhető ez leginkább az Ady Endre Művelődési Központnak, valamint annak az igen terebélyes és összetartó bácskossuthfalvi civil életnek, amelyet ma huszonhárom civil és sportszervezet mozgat – a XLI. Durindónak és az LIV. Gyöngyösbokrétának a megszervezésében mindegyikük szerepet vállal.
 
Bízom benne, hogy június második hétvégéjén személyesen győződnek meg arról, Bácskossuthfalva polgárai milyen kedves és vendégszerető emberek, hogy a nálunk töltött idő szívükben és emlékeik között megmarad, és szívesen térnek majd bármikor vissza hozzánk – ide, a Bácska szívének e kis szegletébe.
 
                                                                Seffer Attila, Bácskossuthfalva
helyi közösség tanácsának elnöke
 

Frissítés időpontja: 2017-05-29