Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza

XL. Durindó és LIII. Gyöngyösbokréta

Tordai civil szervezetek

 Torontáltorda Falufejlesztési Alapítvány

A Torontáltorda Falufejlesztési Alapítvány 2004-ben jegyezte be a Tartományi Művelődési és Tájékoztatási Titkárság. Az alapítvány elsődleges célja, hogy részt vegyen a falu fejlesztésében minden téren (beruházások, gazdaság, mezőgazdaság, oktatás, hagyományápolás, művelődés, sport, szociális és egészségvédelem stb.). Az Alapítvány az elmúlt időszakban számtalan gazdasági, művelődési, hagyományápoló, szórakoztató rendezvény társszervezője volt.
 
Az Aracs Hagyományápoló Társaság

1999. február 7-­én alakult 15 alapító taggal Tordán. Ma már több mint 50 fölé emelkedett a tagság létszáma. A társaság fő céljai:
  • a magyar világ figyelmét felhívni a bánáti síkság közepén, a pusztában álló romtemplomra, a vidék egyetlen, még létező vallási műemlékére, amelyik a magyarság történelmi múltjának, anyagi, szellemi kincsének jelképe;
  • a pusztatemplom ápolása, környékének rendezése, a műemlék védelme mindenféle külső beavatkozástól;
  • minden augusztus 1-­jén egy ünnepség megszervezése alkalmi műsorral és szentmisével.
Tordaiak Klubja

A Helyi Közösség Tanácsának szervezésében 1998. október 17­-én alakult meg a Tordaiak Klubja azzal a céllal, hogy állandó kapcsolatot teremtsen a külföldön és a régi Jugoszlávia területén élő tordai elszármazottakkal, valamint rendszeresen tájékoztassa őket a falu életéről.
A Tordaiak Klubja adja ki évente négy-­öt alkalommal a Tordai Újságot, hogy mindenki tájékozódhasson a fontos eseményekről.
 
Tordai Sporthorgász­-egyesület

A tordai sporthorgásy-egzesület 2004. március 24-­e óta működik. Tagjai a Nagygödört horgásztóvá alakították, őshonos halakat telepítettek bele, ilyen módon megoldották a tó vizének a természetes tisztítását. Remélhetőleg rövid időn belül az itt élő és a távolról érkező horgászoknak is kellemes horgászélményt, családjaiknak kikapcsolódást nyújt majd ez a hely.
 
Önkéntes Tűzoltó­egyesület

Az Önkéntes Tűzoltóegyesület 1888-­ban alakult, és jelenleg több mint 85 tagot számlál. Céljuk a tűz­ és katasztrófavédelem, valamint a gyors tűzoltás.

Orgonavirág Hagyományápoló Kézimunkacsoport

Az Orgonavirág Hagyományápoló Kézimunkacsoport 2007-­ben kezdte meg tevékenységét, és 38­40 tagot számlál. Megalakulásukkor a Žarko Zrenjanin utca 20. szám alatt egy etnoszobát rendeztek be, ami napjainkban is megtekinthető. Minden évben 40­50 kiállítójuk vesz részt a nemzetközi kézimunka-kiállításon, valamint a vajdasági kézimunka­kedvelők szövetségének a kiállításán is.
 
Olympia Labdarúgóklubb

Az Olympia nevet 1940-­ben kapta az együttes. Az egyesület legjobb eredményeit a II. világháború éveiben érte el. Az akkori harmadik ligában a 4. helyezést érték el. A múlt század nyolcvanas éveiben több mint 15 évre megszűnt az egyesület, de 2006-­ban a helyi közösség és néhány sportember erőfeszítésének köszönhetően az Olympia újjáéledt, és megkezdte a szereplést a begaszentgyörgy–magyarcsernyei községközi ligában.
 
Szent Hubertusz Vadászegyesület

Az egyesületet 1927. április 18­-án jegyezték be hivatalosan az akkori vadászszövetségbe. 4675 hektáron gazdálkodik, és az utóbbi 40 évben nagyon sokat fejlődött. Földvásárlással, erdőtelepítéssel, vadetetők létesítésével, artézi kutak fúrásával biztosította a vadak védelmét és a szaporodásukhoz szükséges feltételeket. Az egyesület mára már új vadászotthonnal rendelkezik, ahol több mint 10 ideérkező vadászturistát is el tud szállásolni.
 
Torda Jövőjéért Egyesület

Az Egyesületet 2013­-ban alakították meg. Elsődleges célja, hogy a környezetvédelem területén tevékenykedjen. Az elmúlt időszakban – elsősorban pályázaton nyert pénzekből – több faluszépítési akciót szerveztek, fásítottak, virágágyásokat létesítettek. Az Egyesület aktivistái ezenkívül bekapcsolódnak a különböző rendezvények szervezésébe és más akciókba is.
 
A felsoroltak mellett településünkön tevékenykedik még a méhészegyesület, a kisállatkedvelők egyesület és a nyugdíjasok egyesülete is.

Frissítés időpontja: 2016-04-11