Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza

XXXIX. Durindó és LII. Gyöngyösbokréta

Mendicus Művészeti Központ

A csantavéri Mendicus Művészeti Központ (Umetnički centar Mendicus) története 1995 augusztusában kezdődött, amikor is Forgó Zoltán megrendezte a Popfesztivál tíz év után című előadást. A bemutató után a fellépő fiatalok úgy döntöttek, hogy szeretnének tovább foglalkozni az amatőr színjátszással. A csoport működésének hivatalos formát kellett adni. Így jött létre a központ. A Mendicus latin eredetű szó, amelynek a jelentése koldus.
A Mendicus Művelődési Központ a megalakulása utáni években számos előadást és rendezvényt szervezett meg: például Nagy Bandó András magyarországi humorista előadását; 1996–ban az I. Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszó Szemlét; jJótékonysági esteket a beteg gyerekek és a Kosztolányi Diáksegélyező Egyesület részére; hagyományőrző és hagyományápoló előadásokat (lucázást, karácsonyi műsort, farsangi szokásokat, húsvéti locsolkodást, bőgőtemetést); falunapi rendezvényt; Szent István-napi ünnepséget stb. Részt vettünk a Kőketáncon; a Budavári Méznapok elnevezésű rendezvényen, Budapesten; a magyarkanizsai nemzetközi moderntánc-versenyen, a bajmoki néptáncszemlén, és a kazincbarcikai Egressy Béni nemzetközi szavalóversenyen is évekig képviseltettük magunkat.
Napjainkban egyesületünkben három szekció működik 45 taggal: néptánc, szavalók, tamburazenekar.
Fő célunk, hogy ápoljuk és továbbadjuk a fiatal nemzedéknek a magyar népzenét és néptáncot.
Az egyesület zenekara 1998-ban alakult. 2003 májusában megjelent első népzenei CD-lemezünk, a Csantavéri templomtorony de magas. 2013 decemberében látott napvilágot a Kilenc zsandár kísér engem a csantavéri főutcán című CD-nk.
Megalakulásunk óta folyamatosan részt veszünk minden jelentősebb vajdasági magyar népzenei és néptáncfesztiválon, valamint a Durindón és Gyöngyösbokrétán.
Ezenkívül több alkalommal vendégszerepeltünk népzenei és néptáncversenyeken, nemzetközi folklórfesztiválokon (a mohácsi busójáráson; Székesfehérváron a XVIII. Királyi Napokon; Horvátországban a pélmonostori nemzetközi néptáncfesztiválon, Dárdán a VI. és a IX. hagyományőrző szemlén; az ukrajnai Dercenben, a Kárpátaljai Magyar Folklórfesztiválon; a németországi Ulmban, Duna-fesztiválon).
A tamburazenekarunk 2012. november 17-én érte el legjelentősebb eredményét Budapesten, a IX. Vass Lajos Népzenei Verseny Kárpát-medencei döntőjén, ahonnan Vass Lajos Nagydíjjal tért haza.
Vörös Róbert, a Mendicus Művelődési Központ elnöke

Frissítés időpontja: 2015-02-25