Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza
Régizene-koncert Magyarkanizsán

Régizene-koncert Magyarkanizsán



Besorolás: Koncert, hangverseny

Időpont: 2014. december 14. 18:00
Település: Magyarkanizsa
Helyszín: Művészetek Háza kisszínpada
Szervező: Collegium Hungarium, Belgrád; Balassi Intézet, Budapest
Társszervezők: Regionális Kreatív Műhely és Cnesa OMI
A régi Európa karácsonyi zenéje

Musica Profana
Andrejszki Judit (csembaló, szoprán)
Kállay Katalin (barokk furulya)
Molnár Andrea (barokk furulya)
Draskóczy Eszter (hegedű, orgona)
Lachegyi Anna (viola da gamba)
Richter Dorottya (viola da gamba)
Szabó Zsolt (viola da gamba)
Caius Hera (lant, theorba)

http://www.musicaprofana.hu/rol.html

A belépés díjtalan!

Az 1987-ben alakult Musica Profana régizene-együttes korhű hangszereken játszik XVI–XVIII. századi zenét. Eddig öt saját lemezük jelent meg: Kájoni-kódex, Fechtschule, In Paradise, Noël, Antico e moderno. Emellett az együttes tagjai számos neves magyar és külföldi együttessel és szólistával léptek fel (Sebestyén Márta, Zádori Mária), illetve a magyar kultúra követeiként különböző zenei produkciókban, fesztiválokon (Saint Donat Bach Festival, Dortmund, Barcelona, Tour, Csíkszereda, Český Krumlov, Salzburgi Régizene-fesztivál stb.) vettek részt. A Musica Profana rendszeresen hallható Magyarországon és külföldön egyaránt.
A kiváló zenészek tudásukat nemzetközi szaktekintélyek kurzusain tökéletesítették. És mivel az együttes tagjai fontosnak tartják a régi zene oktatását, nyaranta mesterkurzusokat tartanak különböző helyszíneken.

Andrejszki Judit a magyar régizenei élet meghatározó alakja. Orgona szakon végzett Lehotka Gábor orgonaművész tanítványaként. A barokk éneklés technikáját Lengyelországban Marcin Bornus-Szczyciński kontratenor tanítványaként sajátította el. Majd a varsói tartózkodást követően külföldi kurzusokon vett részt Ausztriában, Egyesült Királyságban (London) és Hollandiában. A Magyarországon megrendezett nemzetközi barokk énekverseny különdíjasaként különös hangsúlyt fektet a magyar régi zene bemutatására és megismertetésére. Bejárta szinte egész Európát és Indiába is eljutott régizene-estjeivel. Emlékezetes fellépéseinek egyike, amikor együtt énekelt Nuria Riallal a Salzburgi Régizene-fesztiválon. A Musica Profana együttes csembalistája és énekese egyben, ugyanakkor tagja a Corvina Consort énekegyüttesnek is.
2009-ben a régi zene felől közelített a népzene műfaja felé, ugyanis műhelymunkába kezdett Sebestyén Márta UNESCO-díjas nemzetközi hírű népdalénekesnővel. Azóta is állandó jelleggel lépnek fel együtt a világ különböző pontjain. Ő maga is elkötelezettje a régi zene okatásának, így 2010 óta nemzetközi és hazai mesterkurzusokat tart énekeseknek.

A Musica Profana rendszeres közreműködője, a temesvári (Románia) Caius Hera lantos 2005-ben szerzett gitártanári oklevelet. Ezt követően Bázelben tanult lantozni Hopkinson Smithnél, a Schola Cantorum Basiliensisben. Azóta sokat koncertezik Budapesten több formációban is.

Frissítés időpontja: 2014-12-10