Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza
Vasárnapi könyvbemutató az Art Caféban – Szőcs Géza Sziveriről

Vasárnapi könyvbemutató az Art Caféban – Szőcs Géza Sziveriről



Besorolás: Színház – színjátszás – irodalom

Időpont: 2014. január 12. 18:00
Település: Magyarkanizsa
Helyszín: Art Café
Szervező: József Attila Könyvtár, Nagy József RKM
A Carbonaro művész álnév alatt Ha polip szuszog Kolozsvárott c. kétkötetes könyv Szőcs Géza 21 történetét tartalmazza, „amelyeket azért mesélt Sziveri Jánosnak, hogy elvonja barátja figylemét a gyászos gondolatokról élete utolsó hónapjaiban”.

A Méry Ratio kiadóáltal 2013-ban megjelent mű kitalált Kolozsvár-történeteket tartalmaz. Köztudott, hogy Szőcs Gézát Sziveri Jánoshoz meghitt barátság fűzte, így az est keretein belül többet is megtudhatunk a költőről.

„Miért a Carbonaro álnév?
– A jegyzetekben meg is neveztem Darkó István barátomat, akivel közös történeteket írtunk, és a Szénégető Henrik álnevet használtuk. Ezek a kolozsvári Echinox diáklapban jelentek meg negyven évvel ezelőtt. A romantikus szabadságeszmény és a természetközeliség, amely a carbonarókhoz kötődik a képzeletemben, hatott rám akkor is, és nyilván ma is. De ma már az álnévnek nem az az elsődleges szerepe, hogy elrejtsen, hanem, hogy eltávolítsa a valóságos hús-vér szerzőt annak irodalmi mutációjától. Amióta van olvasás, sokan elkövetik azt a hibát, hogy a könyv szerzőjét azonosítják a szerző valóságos énjével. Márpedig nem azonosítható. Az én helyzetem különösen kényes. Annyi kígyót-békát kapott a Szőcs Géza nevű politikus-író, hogy a mocsokdobálók maguk is képtelenek elkülöníteni az írót a politikustól, akit maguk mázoltak feketére. De nem csak ezért választottam ezt a megoldást. Meghatározhatatlan műfajú a könyv, nem a szó klasszikus értelmében vett novellákról van szó. Elvont, képzeletbeli, parodisztikus, szürrealisztikus feldolgozása Kolozsvár és Erdély valóságának, annak a tapasztalatnak, amit Sziveri János nem ismert, de aminek a megismerésére rendkívüli módon vágyott. A könyv egészében, azt hiszem, pontosan visszaadja azt a sajátos kapcsolatot, amely kettőnk között volt. Ezzel emlékezem meg Sziveri Jánosról, akivel nagyon sokféle játékot megengedtünk magunknak. Úgy gondoltam, az eltelt negyedszázad indokolja, hogy az akkori Szőcs Gézát eltávolítsam a maitól.” (mno.hu)

Az est vendége Szőcs Géza József Attila-díjas költő, író. Beszélgetőtárs: Gruik Ibolya (Zenta).

Szervező: a József Attila könyvtár és a Nagy József RKM
Regionális Kreatív Műhely

Frissítés időpontja: 2014-01-29