Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza
Lúdas Matyi

Lúdas MatyiBesorolás: Színház – színjátszás – irodalom

Időpont: 2012. május 25. 10:00
Település: Magyarkanizsa
Helyszín: Művészetek Háza
A győri Forrás Színház vendégjátéka

Zenés játék több levonásban, egy részben Fazekas Mihály Lúdas Matyi című költeménye, Németh Ervin adaptációja és más mesevariációk alapján
Játsszák: Papp Attila, Ács Tamás, Molnár Anikó, Szlúka Brigitta, Horváth László, Czár László. Zenélnek: Bonyár Judit, Szemző Angéla és Hűvösvölgyi Péter / Balogh András.

Rendező: Pataki András

Hajdann egy falubann, a Nyírenn-é vagy az Erdő-
Háton, vagy hol esett, jó szerrel nem jut eszembe.
Már csak elég az, hogy: vólt hajdann egy öreg asszony.
Özvegy vólt, s egy rossz fia vólt.

E szabadkozás ellenére Fazekas Mihálynak elég sok minden eszébe jutott aztán, még azon túl is, hogy „Matyi vólt neve a sihedernek”. A Forrás Színház kompániájának meg az jutott eszébe, mi lenne, ha körülnézne egy kicsit a világban, megkeresné Lúdas Matyi rokonságát, s az ő kalandjaikat is fölhasználva bocsátaná útjára a maga mesehősét. / Matyi nagy gondja nem változik: igaztalan sérelem éri, amelyért mindenképp meg akar fizetni. Ám ezt nem dúvad Döbrögi módjára, önbíráskodva teszi, nem! Felülkerekedik önnön léhaságán, s képes előbb a saját rossz természetét legyőzni, hogy a végén igazságának is érvényt szerezzen. Megszolgálta az árát: előbb önmagával szemben győzedelmeskedett! Ha valamit, ezt lenne jó igazán eltanulni tőle… / A Forrás Színház előadása az igazságkereső Matyi mellett ezt a kamaszból felnőtté érő Matyit jeleníti meg amúgy deákosan – sok zenével és verssel színesítve a játékot.
Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény

Frissítés időpontja: 2012-05-10