Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza
A szabadkai Népszínház vendégjátéka – Csáth Géza - Brestyánszki B.R. - Dömötör András: Egy elmebeteg nő naplója

A szabadkai Népszínház vendégjátéka – Csáth Géza - Brestyánszki B.R. - Dömötör András: Egy elmebeteg nő naplója



Besorolás: Színház – színjátszás – irodalom

Időpont: 2011. november 25.
Település: Budapest
Helyszín: Thália Színház
Szereplők: Gizella – G. Erdélyi Hermina, Csáth – Pálfi Ervin, Jászai- és Pataki Gyűrű-díjas, A (fiatalabb veszélyes fiú, bolond, orvos, stb.) – Szőke Attila, B (idősebb veszélyes fiú, bolond, orvos, stb.) – Ralbovszki Csaba, C (Fülöp, orvos, csáth) – Kovács Nemes Andor, D (Sebész, bolond, orvos) – Pesitz Mónika. Egyébként úgyis mindenki Csáth. Díszletterv: Saša Senković m.v., Jelmezterv: Janovics Erika m.v., Zeneszerző: Verebes Ernő m.v., Konzultáns: Dr. Sági Zoltán, Súgó / ügyelő: Engi Georgina, Rendezőasszisztens: Kovács Szabina. Rendező: Dömötör András m.v.

Az elmebeteg nő valóban élt, még a nevét is be tudjuk azonosítani. Az ő naplóját rendszerezi és analizálja Dr. Brenner József (aki szépíróként Csáth Géza néven vonult be az irodalomtörténetbe) Az elmebetegségek pszichikus mechanizmusa című pszichiátriai szakkönyve.
G. kisasszony története tehát nem fikció, noha írásainak irodalmi értékén már maga Csáth is elcsodálkozott. Elsősorban nyilván nem a szövegek fantasztikus világa ragadta meg. „Lehetséges, hogy Csáthnak ez a szakmunkája legalább annyira intimen az övé, mint a novellái és egyéb írásai?” – kérdezi Mészöly Miklós, alighanem jogosan. Elképzelhető, hogy valamilyen titkos rokonság van a beteg és az író-orvos világa között?
Az előadás alapját képező szövegkönyv e szakmunka mellett Csáth novelláiból, naplóiból, egyéb tanulmányaiból és leveleiből áll össze, és vállaltan fiktív utazást tesz a párhuzamos világokban.

Jegyek kaphatók a Jadran Színpad teraszán található jegypénztárban, amely az előadások napján és munkanapokon 10-től 13 óráig valamint 18 órától az előadások kezdetéig tart nyitva. Telefon: +38124557436. Belépőjegyek rendelhetők a társulat közönségszervezőjénél is munkanapokon 9-től 15 óráig. Telefon: +38124554285. A Soltis Lajos Stúdióban játszott előadásokra a jegyek a Jadran Színpad pénztárán vehetők át. A lefoglalt belépőjegyeket legkésőbb az előadást megelőző napon szükséges átvenni, ellenkező esetben a jegyfoglalás érvénytelen. A belépőjegyek ára 300 dinár. Diák- nyugdíjas- és szakmai belépőjegyek 200 dinár.

Frissítés időpontja: 2011-10-27