Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza
Gyarmati Kata: Hét nap a világ

Gyarmati Kata: Hét nap a világ



Besorolás: Színház – színjátszás – irodalom

Időpont: 2010. március 14. 18:00
Település: Debrecen
Helyszín: Csokonai Színház, Nagyszínpad
Az Újvidéki Színház előadása a debreceni DESZKA Fesztiválon. A 2007-es újvidéki drámaíró verseny nyertes darabja, amelyet a szerző felkérésre dolgozott át egész estét betöltő előadássá. A Hét nap a világ című dráma valóban rólunk, a jelenünkről szól. A darab műfaji meghatározása egyszerűen játék, talán azért, mert mi is, mindannyian játsszuk az életünket. A ránk kényszerített, vagy önként vállalt szerepeinket. Kottával, vagy kotta nélkül, mint az LGT együttes híres dalában.
A történet két részből áll, vagy inkább két, egymásra épülő, egymásból következő történetnek vagyunk szemtanúi. Sőt, háromnak, ha a két Utas készülődését, álmodozását is figyelembe vesszük, akik tervezgetnek, tervezgetnek, hogy végül ne jussanak el sehova. Vagy még többnek, hiszen a vonat utasai is különböző jellemek, egy-egy saját sztorival. Jól ismert problémákat boncolgatnak a szereplők: a társtalanságot, a magányt, egy egymás közötti kommunikáció hiányát, az elvágyódást, a házastársi kapcsolat kihülését, az elanyagiasodott társadalmat, ahol még a párkeresés is üzlet, jól jövedelmező, de csaláson alapuló vállalkozás.

A második rész egy képzeletbeli vonaton játszódik, ahol a szereplők ugyanazok, mint az első felvonásban, de nem ismerik egymást. Kivételnek csak a házaspár számít, akik továbbra is összetartoznak. Ráadásul mindegyikük jegye máshova, teljesen ellenkező irányba szól, a szerelvény többi része eltűnt és nem tudják, hol vannak. A nagy semmiben, egy hómező kellős közepén találják magukat, pedig induláskor még ősz volt, sütött a nap és alig haladtak el az állomástól. Ja, és a mobiltelefonok sem működnek! Megpróbálják kitalálni, miért kerültek ilyen lehetetlen, sőt, kilátástalan helyzetbe és mit tehetnének a feloldása érdekében. Talán ismerik is egymást, valami közük van a másikhoz, csak rá kell jönniük, hogy mi. Hiszen az „előző életükből" valamennyien a legszívesebben kiszálltak volna. Mint egy vonatból? A szomszéd fiú ki is mondta, elutazik, mert még soha nem volt egy napot sem szabadságon. Talán ezzel az utazással rendbe tudnak hozni valamit, amit valahol, valamikor elrontottak? Talán. De nem biztos.

Rendező: Puskás Zoltán. Szereplők:
Első lány - Jankovics Andrea
Második lány - Krizsán Szilvia
Harmadik lány - Elor Emina
Feleség - Ábrahám Irén
Férj - Giricz Attila
Fiú - Kovács Nemes Andor, m.v.
Vállalkozó - Banka Lívia
A Férfi - Német Attila
A Titkár - Pongó Gábor
Szomszéd - Varga Tamás
Árus - Jaskov Melinda
Utas 1 - Huszta Dániel
Utas 2 - Sirmer Zoltán
Angyalok kara: Kőrösi István, Buza Ákos, f.h., Crnkovity Gabriella, f.h., Gombos Dániel, f.h., Kokrehel Júlia, f.h., Raffai Ágnes, f.h., Soltis Lehel, f.h.

Koreográfus: Lavro-Gyenes Ildikó, m.v.
Díszlet-, jelmeztervező: Csík György, m.v.
Zeneszerző: Erős Ervin, m.v.
A rendező munkatársa: Ferenc Judit
Sminkmester: Szabó Margit
Fénymesterek: Szöllősi László és Majoros Róbert
Hangmester: Salamon József
Súgó, ügyelő: Bíró Alekszandra
Fotó: Mikus Csaba

Támogatók: NKA – Katona József Pályázat, Újvidék Város Kulturális Titkársága
Médiapartner: Panonija TV


 
Újvidéki Színház
Honlap: www.uvszinhaz.co.rs

Frissítés időpontja: 2010-03-08