Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza
Múzeumi esték

Múzeumi esték



Besorolás: Ismeretterjesztés

Időpont: 2010. március 16. 18:00
Település: Topolya
Helyszín: Művelődési Ház (kiállítóterem)
Szervező: Művelődési Ház
Kiállítás-megnyitó és előadás. Dr. Kondor Tamás, a Pécsi Tudományegyetem docense, építész, aki „Őstől maradott…” – a horvátországi magyarok épített öröksége címmel tart előadást.

A horvátországi Magyar Egyesüetek Szövetsége és a Pécsi Tudományegyetem a horvátországi magyarság épített örökségének védelmében dokumentáló kutatásokat indított Drávaszög és Szlavónia magyarlakta területein, Pélmonostoron, Kórógyon, Harasztiban, Nagybodolyán, Vörösmarton és Laskón.

A projekt a vidék épített kulturális örökségének feltárását, a népi építészet szempontjából értékes épületegyüttesek megörökítését tűzte ki célul. A már számos helyen bemutatott kiállítás tablók, fotók, videók és makettek segítségével mutatja be a horvátországi magyar építészetet.

„A pár éve még egészen jó állapotúnak kinéző épület ma már romosnak, míg holnap talán már csak romnak titulálható. Így az épített örökség a történelem romantikusan visszaidézett emlékképévé válik. Ezért jöttünk ide: menteni, ami még menthető. Egyes épületeket élő valójukban megőrizni, felújítani, más épületeket dokumentálás útján, képekben, rajzokban, felmérési tervekben örökíteni meg az utókor számára.”
(dr. Kondor Tamás-projektvezető)
Művelődési Ház

Frissítés időpontja: 2010-03-04