Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza
Kalmár – Ralbovszki – Kovács Nemes – Brestyánszki: Adieu Bandi

Kalmár – Ralbovszki – Kovács Nemes – Brestyánszki: Adieu Bandi



Besorolás: Színház – színjátszás – irodalom

Időpont: 2010. március 25. 19:00
Település: Pécs
Helyszín: Uránváros, Harmadik Színház
A Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának előadása a Határtalan Város – Határtalan Színház keretében (Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa). Egy szerelem története. Készült Ady Endre levelezése, versei és novellái alapján, Bölöni György, Péter I. Zoltán és Czeizel Endre írásainak felhasználásával. Rendező: Mezei Zoltán.

Szereposztás:
Ady: Kovács Nemes Andor
Léda: Kalmár Zsuzsa
Dodó: Ralbovszki Csaba

Munkatársak:
Zeneszerző: ifj. Kucsera Géza
Díszlettervező: Kiss Kovács Gergő m. v.

Fotó: Molnár Edvárd

Az előadás alapfokon számtalanszor megismételt történetet mond el: egy férfi őrülten beleszeret egy nőbe, aki egy kicsit férjnél van (igaz, kétoldalú érdekházasságban), de ez nem zavarja abban, hogy viszonozza a szerelmet, s így kialakul egy harcokkal és megbékélésekkel teli fonák háromszöghelyzet, ami végül a szerelmesek szakításával végződik. És amelynek pikantériája, hogy a szerelmes férfi a kor, s általában a magyar irodalom egyik legjelentősebbje, Ady Endre.
Hogy ebből a részben ország-világ előtt zajló kapcsolatból – amit azóta sem ereszt szorításából sem az Ady-irodalom, sem pedig az emberi kíváncsiság – dráma szülessék, arra maga a történet predesztinál. A kérdés csak az, hogy mit használjanak fel, s mit hagyjanak el az alkotók, jóllehet a kínálat oly gazdag, hogy bárhogy döntenek is, izgalmas drámányira bőven jut, s bizonnyal marad is belőle. Ez történik Szabadkán is. Aki ismeri az Ady–Léda-szerelemről publikáltakat, kiegészítve ezt a férj, Diósi Ödön szerepével, az jó érzéssel nyugtázhatja, aki viszont nem rendelkezik előismeretekkel, az éppen úgy fogadja, mint bármely drámává formált szerelmi háromszögtörténetet. Közös viszont a megjelenítés nyújtotta élmény – az előadás színházi minősége.
(Gerold László, criticailapok.hu)
 
Népszínház Magyar Társulat
Honlap: www.szabadkaiszinhaz.com

Frissítés időpontja: 2010-02-26