Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza
Dobó Tihamér grafikai mappájának ünnepélyes bemutatója

Dobó Tihamér grafikai mappájának ünnepélyes bemutatója



Besorolás: Kiállítás

Időpont: 2009. december 18. 19:00
Település: Magyarkanizsa
Helyszín: Dobó Tihamér Képtár
Dobó Tihamér festményeinek kiállítása és grafikai mappájának bemutatása. A tárlatot megnyitja és a művész alkotásairól, a gyönyörű kiadványról beszélget Tolnai Ottó, Nagy József, Bicskei Zoltán, Német Ferenc és Bordás Győző.

Közreműködik Dimovics Lukács (tambura). Az est folyamán bemutatják a Dobó Tihamér vonásai című filmet.

Dobó Tihamér magyarkanizsai festő életműve csúcspontjának tartották a kritikusok a hetvenes évek elején Újvidéken kiállított tusrajzokat. Szőts István neves filmrendező, a nemzetközileg is számon tartott és szigoráról is közismert, képzőművészeti szakértő a „nagy japán rajzolók szintjéhez“ hasonlította e lapokat. A grafikai mappa gondozóinak elmondása szerint mindennek fényében minden bizonnyal át kell értékelni a délvidéki képzőművészet eddig felvázolt folyamatait.

„Valójában egy élet „melléktermékei” ezek a szépséges rajzok. Nem is nevezhetők életműnek. Az egyenetlen opus kis gyöngy-szigete e mappa. Kis sziget a tengernyi festmény között, amibe kapaszkodni alkotójuk sem szándékozott. Valami több, súlyosabb hiányzott, amivel nem tudott dűlőre jutni. Hosszú és sokak munkáját egyesítő út vezetett e lapokhoz, mégis Dobó a szülőjük. Aki időnként megnyílt s - mondhatni isteni módon – áteresztette önmagán a láthatatlan Mindenség rajzát. A táj Szellemét, lelket hurkoló ritmusát, mozdíthatatlan csöndjét. A romlatlan Lét szépségét. Mindezt magától illetődő egyszerűséggel, önfeledtséggel, számára is megfoghatatlanul tette le a fehér lapra.”

Frissítés időpontja: 2009-12-18