Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza

Fazekas Mihály: Lúdas Matyi

Besorolás: -
Időpont: 2008. április 13. 19:00
Település: Topolya
Helyszín: Művelődési Ház (moziterem)
A Soma Színtársulat bemutatja Fazekas Mihály: Lúdas Matyi. Szereplők:Matyi – Tóth Tilda; Döbrögi – Szabó László; Ispán – Szukola Béla; Galiba – Pál Eszter; Libagá – Bordás Brigitta; Csontkovács – Major István; Munkavezető – Major István; Hajdú I. – Tarkó Dávid; Hajdú II. – Braskó Béla; Hajdú III. Dobai Sándor; Vásári nép – a Kónya Néptánccsoport tagjai. Zenei- és technikai munkatárs: Szarka László. Rendezte: Tóth Harangozó Vera
A darab a Vajdasági Magyar Színjátszók XIII. Találkozóján a legjobb új formákat kereső előadásért Bambach Róbert-díjban részesült.

Részlet az összefoglalóból és a zsűrizésből (amely a Vajdasági Magyar Színjátszók XIII. Találkozóján hangzott el):
Lúdas Matyi lány, és jól áll neki
Az első négy sorban helyet foglaló gyereksereg feszült figyelemmel kísérte végig az előadást, közben-közben őszinte riadalommal konstatálva, hogy jönnek a maffiózók és elfogják a Matyit, vagy éppen vigadva azon, hogy már megint verik a Döbrögit. Drukkoltak tehát végig, ám az idősebbek is láthatóan jól szórakoztak, legfőképp azok, akiket az „ángélus” (valójában „talján”) építész mester és a nehézfiúk kilépve a színpadi térből a nézőtérre, lemértek kivágni való gerendának. Lúdas Matyit egy fiatal hölgy Tóth Tilda játszotta, két piros cipős libáját (Pál Eszter és Bordás Brigitta) szintén női szereposztással oldotta meg a rendező(hölgy), így három hölgy győzött a nagyságos úron! A hajdúk Döbrögi testőreiként jelentek meg, sötét ruhás, sötét szemüveges nehézfiúk, igazi maffiózó főnökkel az élükön (Ispány – Szukola Béla). A törékeny, ám nagy hasú Döbrögi  (Szabó László) „szerelése” is a falusi vagány sajátja volt, láncokkal és fehér fűzős cipővel. A többszöri visszatapsolás után a csoportot a zsűri kezére adtuk. A szakmai zsűri – Ágoston Pribilla Valérai tanárnő, Brestyánszki Boros Rozália, a szabadkai Népszínház dramaturgja és Kőrösi István, az Újvidéki Színház színművésze – beszélgetés folyamán kitért arra, hogy amennyiben egy csoport, azzal, hogy zenét szerkeszt, kidolgozza a díszletet és a jelmezeket, játszik a fényekkel, vagyis színvonalas előadást készít elő, magasra teszi a lécet és az apróságokra is figyelnie kell. Ezek az apróságok a Lúdas Matyi esetében például a tempó, amely néha megtört; a zene, amely beleillett a koncepcióba, ám túlzóan sokféle volt. Tóth Harangozó Vera, az előadás rendezője beszámolt arról, hogy az utolsó rész, amelyben a zsűri is hibát talált, valóban nagy gondot okozott a csoportnak, mert nem tudták elég jól megoldani, érzéseik szerint. Amennyiben a zsűri javaslatait megfogadják még erősebb előadás lesz az Övék. Ám összegezve a látottakat és a hallottakat egy kidolgozott, igazán sok területre odafigyelő, a közönséggel bolondozó maffia és liba show-t láttunk!


Frissítés időpontja: 2009-09-08