Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza

Dráma - Játék - Iskola

Besorolás: -
Időpont: 2007. október 27. 9:00
Település: Bácsfeketehegy
Helyszín: Feketics Művelődési Egyesület
Módszertani találkozó a Vajdasági Magyar Drámapedagógiai Társaság  szervezésében tanítóknak, tanároknak, gyermek- és diákszínjátszó rendezőknek, pedagógusoknak és érdeklődőknek magyarországi drámatanárok közreműködésével. A résztvevők különböző korú diákokkal láthatnak bemutató órákat, melyek során dramatikus módszereket alkalmaznak külhoni kollégáik. Közreműködnek a bácsfeketehegyi általános iskola volt és jelenlegi diákjai.

Részletes program:

Saját élményű órák
(kisterem)
9.00–10.30: Who are You? – A drámapedagógia arcai (Csordás Anett)
11.00–13.45: Építsünk drámát – beszélgetés (Telegdy Balázs)
15.00–18.00: AB (Patonay Anita)

Bemutató óra (Színházterem)
10.00–11.30: Arany ballada (Méta)

Bemutató órák (nagyterem)
9.00–9.45: Nehéz helyzet (Németh Ervin)
10.00–11.30: Mesefeldolgozás drámával (Kárász Eszter)
12.00–13.30: Ki az a páncélos lovag? (Patonay Anita)
15.00–18.00: Vásottak (TIE, Méta)

Zárás:
18.15–18.45

Műhelyfoglalkozások leírása
„Who are You?”  Egyórás saját élményű önismereti foglalkozás. Egyszerű szabályjátékokat, ismerkedő, kapcsolatteremtő, csoportépítő játékok a résztvevőkkel. Használhatóak mind az alsós, mind a felsős osztályokban. A műhelymunkát vezeti: Csordás Anett.
A drámapedagógia arcai. Játékokkal tarkított rövid előadás a drámapedagógia értelmezési módjairól, a magyarországi irányokról, a magyar drámapedagógia meghatározó egyéniségeiről: Rudolf Éváról, Gabnai Katalinról, Kaposi Lászlóról… Közreműködik Patonay Anita, aki a TIE alapjaival ismerkedtet meg. Foglalkozásvezető: Csordás Anett.
Építsünk drámát! Műhelyfoglalkozás pedagógusoknak. Ismerkedés a tanítási drámával. A tanítási drámában színház és iskola szervesen összefügg: a szerepjáték, a szituációk, és színház megannyi eszköze segítségével a világról, és benne önmagunkról tanulunk, és persze, ha éppen akarjuk tantárgyakhoz kapcsolható tanulási területekről. A műhelymunkát vezeti: Telegdy Balázs.
AB Személyes élményű drámaóra felnőtteknek. Ez a tanítási dráma foglalkozás egy nem kívánt terhességet és annak következményeit vizsgálja. A drámaóra két fiatalról és a környezetében élő emberekről szól. A történet az egymás iránti felelősséget és bizalmat helyezi fókuszba. A műhelymunkát vezeti: Patonay Anita

A bemutató órák rövid leírása
Ki az a páncélos lovag? – Jeanne d’Arc történelmi szerepe. Történelemóra felsősöknek. Alkalmazott drámajátékok a történelemórán. 45 perces tanóra diákokkal és azt követően 45 perces beszélgetés felnőttekkel a látottakról és az alkalmazott drámáról. Foglalkozásvezető: Patonay Anita
Arany ballada. Alkalmazott drámajátékok magyar órán. Bemutató foglalkozás hetedikesekkel Arany János egyik balladája témájára. Foglalkozásvezetők: a Méta Egyesület tagjai
Vásottak. TIE (színházi nevelési program) 15-17 éves kamaszoknak. Jean Coucteau Vásott kölykök című regényén és Forgách András azonos című drámáján alapul az 50 perces színházi előadás, melyet a foglalkozáson belül két részben játszanak el a foglalkozást vezető drámatanárok. A színházi előadással megteremtett kontextusban a gyerekekkel közösen a társadalomból kiszakadó, önálló törvényekkel rendelkező zárt közösségek működésével és veszélyeivel foglalkoznak.
Mesefeldolgozás drámával. Bemutató óra alsósokkal. Hogyan alkalmazhatjuk a drámajátékot egy alsós irodalmi anyag kapcsán? Két 45 perces tanórában Kárász Eszter varázsolja el a gyerekeket. Téma: igazmondás és hazugság. Vizsgálódás a Pomádé király új ruhája című mese alapján.
Nehéz helyzet. Fényképről indított dráma 45 percben 13-16 éveseknek. Egy feszültséggel teli családi szituáció körüljárása a pontos képolvasás tanításával egybekötve. Az óra anyaga felhasználható a mozgókép- és médiaismeret, az irodalom vagy a XX. századi történelem tanításához, de "elvihető" a helyzet a könyv, az olvasás és a gyerek kapcsolatának vizsgálata vagy éppen a "csonka" családi viszonyok traumáinak feltárása felé is. Foglalkozásvezető: Németh Ervin

Együttműködő partnerek: a Feketics Művelődési Egyesület, a Marczibányi Téri Művelődési Központ Művészetpedagógiai Könyvesboltja, a Drámatéka, a Méta Kommunikációs Nevelési Kör, és a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete.

A rendezvény támogatója a Tartományi Oktatási és Művelődésügyi Titkárság, a Magyar Nemzeti Tanács és a Szekeres László Alapítvány.








Frissítés időpontja: 2009-09-08