Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza

Jazz, improvizatív zene…

Besorolás: -
Időpont: 2006. szeptember 14. 20:00
Település: Magyarkanizsa
Helyszín: Művészetek Háza

A francia zene estje.
Michael Montanaro (ének, furulya, dob, francia tangóharmonika) szólót játszik.
Akosh–Etevenard Duo. Szelevényi Ákos (szaxofon, fuvola, basszusklarinét, ének), Gildas Etevenard (dobok, trombita, ütőhangszerek).
Kaz Trio: Siggy Kessler (zongora), Michel Zenino (nagybőgő) és Jean-Pierre Arnaud (dobok).

Michael Montanaro európai hírű occitan-francia etnomuzsikus, aki  több szálon kötődik Magyarországhoz és a Mediawawe Fesztiválhoz. 2003-ban Opera Dona című etnooperája került előadásra, idén pedig ő vezette a nemzetközi etnozenei műhelyt: a Paniks (szerb/magyar), a Dikanda (lengyel) zenekarok, valamint további baskír, kurd és magyar muzsikusok részvételével. Kevesen tudják, hogy a mai Franciaország régen több nyelvű, több nép alkotta ország volt. A mai Provance területe az occitanok földje, akik a múlt századig őrizték a franciától gyökeresen különböző nyelvüket, önálló kultúrájukat. Ma a nyelvvisszavétel állapotában vannak, erőteljes küzdelmet folytatnak az occitan nyelv és kultúra tanításáért, megőrzéséért. A magyarul jól beszélő Montanaro a kultúrát őrző occitan népzenére építi saját muzsikáját, amelyben autentikus elemeket használ. Ilyen például a sajátos occitan dob-furulya zenei forma, amikor egyik kézzel furulyázik, a másikkal pergődobon játszik. Ezen ősi játékmódnak léteznek nagyzenekari változatai is (hasonló, mint a rezesbandák). Montanaro az utóbbi években afrikai, arab, kolumbiai muzsikusokkal működik együtt, de emlékezetes a híres magyar együttessel (Vujicsics és Ghymes) alkotott nagyzenekara is.

Szelevényi Ákos 1966-ban született Debrecenben. A nyolcvanas évek közepén emigrált Nyugatra. Franciaországban él. Zenéjét a kivételes erejű expresszivitás, extatikus kifejezésmód, nagyfokú átélés és egyfajta vehemencia jellemzi. Kezdettől fogva a magyar zenei nyelv vonzásában alkot, amely jellegzetes arculatot biztosított a franciaországi majd az európai zenei pódiumokon. Partnerei a legnevesebb francia és amerikai muzsikusok.

A Kaz triót, a neves Siggy Kessler zongorista vezeti. Kesslert az öntörvényű alkotók egyfajta titokzatossága lengi körül, ritkán hallható muzsikus, és éppen ezért a klasszikus dzsesszzene egyik utolsó hiteles előadójaként tartják számon. Nem véletlen, hogy Archie Shepp állandó zongoristája volt, a sokat emlegetett 1983-as újvidéki Shepp-koncerten lenyűgözte hallgatóságát. Siggy Kessler trióját a klasszikus dzsessz mai legjobbjai, ritka művészi teljesítményei közé sorolják.


Frissítés időpontja: 2009-09-08