Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Könyvek, dokumentumok

Vissza
Szombat az Ecsetgyár utcában. A 2014. évi Gion Nándor Novellapályázat antológiája

Szombat az Ecsetgyár utcában. A 2014. évi Gion Nándor Novellapályázat antológiája



Szerző(k): Horváth Futó Hargita szerk.

Műfaj: Novella, elbeszélés
Megjelenési adatok: Forum Könyvkiadó–Gion Nándor Kulturális Központ
Újvidék–Szenttamás, 2015
ISBN: 9788632309432
Leírás: A kötetben a 2014. évi Gion Nándor Novellapályázat legsikeresebb írásai olvashatók. A díjnyertes novellák az anekdota irodalmi alakzatát működtetve felszínre hozzák egy térség emberének kistörténeteit és mítoszait, valódi katasztrófákat és leromlásokat, családtörténeti eseményeket, társadalmi kataklizmákat, felidézik Bohumil Hrabal tragikomikus figuráit és a vajdasági származású Szathmári István ironikus kistörténeteit.
A kisember sorstragédiája összes félelmével és értelmetlenségével több, a pályázatra beérkezett novellában is megformálást nyert, ugyancsak többen fordultak a múlt és a jelen század női témái felé, mint például az asszonysors útjai, történetei, tragédiái. Az öregség tartalmai, a kiszolgáltatottság és az azon való időleges felülemelkedések is több történetben nyernek kifejezést: más jelentésekkel együtt, illetve központi anekdotaként. Irreális tartományok, a valóságtól való elrugaszkodás, az emberi lélek kifürkészhetetlensége (akár bűnügyi történetben) is jellemezte a pályamunkákat.
A Gion-pályázat megszólította a Kárpát-medence alkotóit függetlenül közéleti kapcsolataiktól, irodalmi műhelykötődéseiktől, kulturális és nyelvi hovatartozásuktól. Ezzel nagyszerű szellemi energiákat szabadított föl, alkotói erőket, amelyek mind a regény-, mind a novellapályázat sikerességét eredményezték.

Frissítés időpontja: 2015-10-01