Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Könyvek, dokumentumok

Vissza
Fotó

FotóSzerző(k): Lazukics Anna

Műfaj: Albumok, művészeti írások, tanulmányok
Megjelenési adatok: Forum Könyvkiadó – Vajdasági Fotó- Film- és Videoszövetség
Újvidék, 2014
Tárgyszó: Lazukics Anna (1937–), fényképek
ISBN: 9788632309098
Leírás:
OBJEKTÍV-an szólni Anna fotóiról egyszerűnek tűnik, de nem az. A könyvben, amelynek lapjai közé zárja életét és munkáját, a múlt század 60-as éveit felidéző fekete-fehér fotóival egy olyan világba kalauzol bennünket, ahol a vad és nyers élet minden fájdalmát és örömét naiv szépséggel, és mesteri megérzéssel láttatja. Nem a fotó rejtett üzenetén töprengett, hanem észrevétlenül, ahogy a macska oson, kivárta a pillanatot. Fotóival egyértelmű üzenetet közvetít, rábukkanunk bennük a nagyszerű dolgok egyszerűségére. A kor – melyet rögzített - egy másmilyen világról szól, melyben az ember nehezebben élt ugyan, de sokkal boldogabb volt.

A fekete-fehér kép mágiájában elmerülve emlékszünk arra az időre, amikor a kép hangulatát a szerző egyénisége és akarata befolyásolta. A mai világ színpompás virtuális labirintusaiban önmagunkat veszítjük el. Ezernyi gombnyomás ellenére is.

Anna fotói több mint 3000 dokumentált filmtekercsből, gondos válogatás révén sorakoznak a könyvben. Értékes hagyaték arról az időről, amelyet elveszítettünk, átlépve a 21. század küszöbét. Anna egyszer azt mondta, hogy azon töprengve, vajon ki fog emlékezni rá, végül rájött, hogy az életben azt csinálta, amit szeret, és ez nagy elégtétel. Ezek a fotók - és a szerző egész személyisége - bizonyíték arra, hogy ha az ember olyan szakmát választ, amit szeret, életében nem dolgozik egyetlen napot sem.
 
Dávid Csilla

Frissítés időpontja: 2015-07-03