Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Könyvek, dokumentumok

Vissza
Műfaj: Művelődéstörténet
A kölcsönösség színpadtere. Délszláv drámairodalom a vajdasági magyar színpadokon (1945–1985). Scena uzajamnosti. Južnoslovenska dramska umetnost na scenama mađarskih pozorišta u Vojvodini (1945–1985)

A kölcsönösség színpadtere. Délszláv drámairodalom a vajdasági magyar színpadokon (1945–1985). Scena uzajamnosti. Južnoslovenska dramska umetnost na scenama mađarskih pozorišta u Vojvodini (1945–1985)Szerző(k): Káich Katalin

Sorozat: Lovorov venac
Megjelenési adatok: Vajdasági Színházmúzeum
Újvidék, 2014
Tárgyszó: Délszláv irodalom, magyar színház, Vajdaság
ISBN: 9788685123948
Leírás:
A különböző népek együttélésének viszonylatában a mai Vajdaság mindenképpen példaértékű térségnek számít, hiszen azt is mondhatnánk, hogy az elmúlt évszázadokban társadalomtörténeti szempontból mindig is többnemzetiségű terület volt, csak a demográfiai felépítés tekintetében mutatott eltéréseket. A korunkra jellemző demográfiai kialakulás a 18. század folyamán vette kezdetét. A győztes zentai csata (1697) után a Habsburg Birodalom részeként a tervszerű betelepítések és betelepülések révén a Birodalom minden részéről ideérkező magyarok, németek, ortodox és katolikus szlávok, szlovákok, rutének, románok, de spanyolok és franciák is, egy olyan multietnikus régió kikerekedését tették lehetővé, mely hosszú távon az együttélés okán a kölcsönhatások számos megjelenési formáját hozta létre, s ezek nemcsak a mindennapi életben jutottak - jutnak még ma is - kifejezésre, de a művelődési viszonyok kibontakozásában is igen gyakran tetten érhetők.

Frissítés időpontja: 2014-06-13