Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Könyvek, dokumentumok

Vissza
Tudás, tehetség, támogatás. A tehetséggondozás elmélete és gyakorlata

Tudás, tehetség, támogatás. A tehetséggondozás elmélete és gyakorlata



Szerző(k): Muhi Béla

Műfaj: Oktatás–nevelés
Megjelenési adatok: Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ
Zenta, 2013
Tárgyszó: Tehetséggondozás
ISBN: 9788683029396
Leírás: Muhi Béla
Fizika-kémiai szakos tanár, okleveles fizikus, a vajdasági tehetséggondozás meghatározó személyisége. Négy évtizede foglalkozik a tehetséges diákokkal, szakköröket, tehetséggondozó táborokat, diákversenyeket, konferenciákat, tanári továbbképzéseket szervez és vezet, a GENIUS tehetséggondozó mozgalom alapítója és elnöke, a vajdasági regionális TUDOK konferenciák koordinátora. Sikeres mentor, diákjai számos elismerésben részesültek. Húsz éve szakkiadványok szerkesztője, egyik alapítója és alelnöke a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének, mely munkássága révén tagja lehetett a Nemzeti Tehetségsegítő Tanácsnak.
1974 szeptemberétől tanít Újvidéken a gimnáziumban, az egykori Pedagógiai Akadémián, valamint különböző szakiskolákban. Közel két évtizede Zentán, a Budapesti Corvinus Egyetem határon túli levelező tagozatán konzulens tanár.
A hetvenes évek közepétől népszerű szakköröket, ismeretterjesztő előadássorozatokat, tehetséggondozó foglalkozásokat vezet. Újvidéken az Ifjúsági Tribünön évekig szerkesztette a magyar nyelvű ifjúsági programokat.
Az Újvidéki Színház kamaratermében 1994 áprilisától Ismeretterjesztő Előadások címmel szerda esténként népszerű előadássorozatot szervez 13 éven keresztül. A sajtóban évekig futó cikksorozatai jelentek meg a tudományos ismeretterjesztés témájában.
Nevéhez fűződik az újvidéki Apáczai Nyári Akadémia (ANyA) megindítása, mely egy nemzetközi jellegű tanári továbbképzés. A www.fokusz.info honlap rovatszerkesztője.
Munkássága elismeréseként többek között megkapta a vajdasági Aracs-díjat, a VMPE Eötvös József-díját, a magyarországi Oktatási Minisztériumtól a Klebelsberg Kunó emlékplakettet. 2007-ben Magyarországon a Kisebbségekért díj állami kitüntetésben részesült, 2009-ben pedig Arany Katedra Emlékplakettel tüntették ki. A Tehetségek Szolgálatáért életműdíj kitüntetést 2013-ban kapta meg. Ugyanebben az évben elnyerte Zenta város Pro Urbe díját...

Frissítés időpontja: 2014-05-06