Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Könyvek, dokumentumok

Vissza
Torda krónikája

Torda krónikája



Szerző(k): Dobai József

Műfaj: Helytörténet
Megjelenési adatok: Forum
Újvidék, 2012
Tárgyszó: Torda, helytörténet
ISBN: 9788632308411
Leírás:
Dobai József (1927-2009), falunk krónikása három kötetben adta közre Torda krónikáját. Az első kötet 1989-ben jelent meg, a második 1990-ben, a harmadik meg 1998-ban. Ezeket egészítette ki a 2003-ban megjelent Torda jubileumai című kiadvány, ezenkívül megjelent egy külön nyomtatvány is a tordai Önkéntes Tűzoltó Egyesület százéves évfordulója alkalmából.
Dobai József, Jóci bácsi, falunk köztiszteletben álló, megbecsült polgára volt. A falubeliek hozzá fordultak tanácsokért, ügyes-bajos dolgaik, peres ügyeik rendezéséért. Rá mindig lehetett számítani. Egész életét szülőfalujában élte
le, és megbízatásnak érezte, hogy feldolgozza a falu múltját, hogy az sose merüljön feledésbe, és megmaradjon az utókornak. Igazi helytörténészként fáradhatatlanul gyűjtötte és dokumentálta a falunk történetére vonatkozó adatokat. Neki köszönhetően
ma már részletesen ismerjük múltunkat. Munkássága mély nyomokat hagyott Tordán, krónikáival pedig örök emléket állított a falunak. Ezzel a posztumusz kiadással mi is adósságunkat rójuk le falunk krónikásának.
A felbecsülhetetlen értékű kutatómunka félbeszakadt, ezért ránk, utódokra vár a feladat, hogy folytassuk a megkezdett munkát, annál is inkább, mivel továbbra is sok minden történt/történik. Falunk lakossága vészesen fogy, s mindent meg kell tennünk megmaradásunkért és identitásunk megőrzéséért. S tesszük is a dolgunkat. Csak néhány mozzanatot említsünk: a faluban helyi televízió működik, a Tordai Újság immár tizenötödik évfolyamába lépett, tizenegy alkalommal rendeztük meg a Tordai Művelődési Napokat, amelyek révén Torda az itteni magyarság egyik központjává vált. Mindez szavatolja megmaradásunkat a szülőföldünkön. Ezt segítjük kiadványunkkal is.
Dobai János, Torda polgármestere

Frissítés időpontja: 2012-10-05