Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Intézmények

Vissza
Intézmény neve magyarul:

Sturcz József Színjátszó Szakosztály

Működési forma: Művészeti csoport
Intézmény típusa: Színház
Anyaintézmény neve: Petőfi Sándor Művelődési Egyesület
Intézmény székhelye:
25262 Bácskertes - Kupusina
Apatini út 1. - Apatinski put 1
Szerb Köztársaság
Postafiók: 25262
Telefonszám: +38125786233
E-mail:

Vezető adatai

Név: Molnár József
Telefonszám: +38125786698
Leírás:
Kupuszinán (Bácskertesen) mindig kedveltek voltak a népszínművek, színdarabok, operettek és zenés estek. Az első műkedvelő előadás 1919-ben került megrendezésre és osztatlan sikert aratott. A cigány című három felvonásos dalos népszínművet id. Sturcz József rendezte, az előadásra a Bocsa-féle vendéglőben került sor. Talán ezek lehettek az első jelei annak, hogy Kupuszina népe igencsak érdeklődik az amatőr színjátszás iránt, és hogy ennek a kis falunak még sok kitűnő amatőr színjátszója lehet.
Ami leginkább jellemző a színjátszó szakosztály 1924-től 1947-ig végzett tevékenységére, mindenképpen a szorgalom és odaadó munka a nehéz körülmények ellenére is, a falu ugyanis nem rendelkezett ebben az időben művelődési otthonnal, sem más nagyobb teremmel.
Amikor 1947. január 1-jén megalakult a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület, a műkedvelő előadások rendezése is átkerült a hatáskörébe. A rendszeres munka folytatódott, most már ifj. Sturcz József vezetésével, viszont a népszínműveken kívül zenés vígjátékok, operettek és drámák is színre kerültek Kupuszinán, valamint a szakcsoport alkalmi műsorokat és vidám esteket is rendezett.
A színjátszó szakcsoport munkája nem korlátozódott csupán a falura, a Négyesfogat műsorában Doroszló, Gombos, Szilágyi és Kupuszina fiataljai szerepeltek. A társulás máig tevékeny, munkájuk közös színes műsorok összeállításából és azok bemutatásából áll, céljuk pedig a nyugat-bácskai szórvány magyar fiatalok találkozási lehetőségének, barátkozásának és a művelődési életbe való részvétel biztosítása. A téli hónapok alatt ismerkednek, barátkoznak a szomszédos falvak fiataljai, művelődési dolgozói, polgárai. Előadásaikon táncokat, nótákat, táncdalokat, rövid jeleneteket mutatnak be, és műsoraikon a magyar történelem jeles évfordulóira emlékeznek.
1983-tól újabb, fiatal rendezők kezdték meg a munkát a kupuszinai színjátszókkal. Zsivu Péter tanító rendezte az Úri muri című színművet. A fiatalon elhunyt Szmolenicki József is több színdarabot rendezett. Dienes Mihály is belépett az amatőr rendezők sorába a több előadással. A mai napig minden évben egy új előadás rendezésével Molnár József rendező nevéhez a következő nagysikerű darabok fűződnek: Kolduskisasszony, Babos kendő, Vacsora Budán, Kölcsönlakás, Sárgarigófészek, A hölgy hozzám tartozik, Elvámolt éjszaka, Mágnás Miska, Csárdáskirálynő, Kakukk Marci, A cigány, Légy jó mindhalálig, Szex bogyó.
Minden rendezőnek voltak szép sikerű előadásai, de a színészek is igyekeztek kitenni magukért. Az előadásokkal itthon 2-3 alkalommal szerepeltek, majd a környékbeli falvakban, közelebbi városokban és külföldön mutatkoztak be.
Az 1996 óta megrendezésre kerülő Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozóin minden évben szerepelnek a kupuszinai műkedvelők, és több rangos elismerésben is részesültek. Övék lett már két fődíj, több közönség díja, legjobb főszereplőknek, illetve epizódszereplőknek járó díj, a rendezés díja, a legjobb zenés előadás díja stb.
Mindez azt jelenti, hogy ebben a munkában nem volt szünetelés 1919 óta. Ezért bátran mondhatjuk, hogy a felsorolt előadásokban részt vett legalább háromszáz szereplő, közöttük sok iskolás, fiatal és középkorú...
 

Frissítés időpontja: 2013-03-28