Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Drámatár

Vissza

A calais-i polgárok

Szerző(k): Kaiser, Georg
Műfaj: Dráma
Szereplők száma: 19
Szereplők:
Jean de Vienne, a legelső megválasztott polgár; Duguesclins, a francia király kapitánya; Eustache de Saint-Pierre; Jean d' Aire; Megválasztott polgárok; Jacques de Wissant; Pierre de Wissant; Eustache de Saint-Pierre édesapja; A Harmadik polgár édesanyja; A Negyedik polgár felesége; Öreg dajka; Jean d' Aire két leánya; Az Ötödik polgár bizalmasa; Egy angol tiszt; Egy francia tiszt; Angol katonák; Két francia katona; Két púpos szolga; Egy fiú.
Leírás:
„A XV. századi francia–angol háborúban a francia seregek teljes vereséget szenvednek. Az angol király ultimátumot küld Calais városának: vagy elébe járul hat polgár kötéllel a nyakában, s feláldozzák életüket városukért, vagy ostrommal veszi be a várost, és lerombolja. A calais-i polgárok a kikötő építését most fejezték be, s a nagyon sok munkával elkészült kikötő a hajózást és a kereskedelmet lendítené fel. A polgárok között ezért vita kezdődik: a város feladásával megmentsék-e a kikötőt, avagy a francia becsület megóvásáért vállalják-e az ostromot?

Georg Kaiser 1914-ben írott műve az európai drámának már abba az irányvonalába tartozik, amelynek témája nem az emberek közötti viszonyokban realizálódik, hanem benső világukban.”

Bécsi Tamás: A calais-i polgárok. Színház, XIII. évf. 1985. július, 7. sz. 18–22.
http://www.szinhaz.net/pdf/1985_07.pdf
Bibliográfia:
Shaw, George Bernard – Gorkij, Makszim – Kaiser, Georg – Ramón del Valle-Inclán – Brecht, Bertolt: Próba nélkül. Budapest, 1974, Népművelési Propaganda Iroda, 135–190.

Frissítés időpontja: 2012-10-26