Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Drámatár

Vissza

Légy jó mindhalálig

Szerző(k): Miklós Tibor, Móricz Zsigmond, Kocsák Tibor
Műfaj: Musical
Alcím: Móricz Zsigmond színműve és regénye alapján szövegkönyvét és dalszövegét írta: Miklós Tibor. Zenáját szerezte: Kocsák Tibor
Szereplők száma: 31
Szereplők:
Nyilas Misi; Orczy; Gimesi; Böszörményi; Sándor Mihály; Tök Marci; Csicsó; Szegedy; Tannenbaum; Andrási; Nagy úr; Lisznyay úr; Igazgató; Valkay; Gyéres; Sarkadi; Bagoly; Báthori; Csoknyai; István bácsi; Doroghyné; Viola; Bella; Doroghy Sanyika; Török néni; Török bácsi; Ilonka kisasszony; Török János; Pósalaky úr; Gazdasszonya; Rendőrtiszt.
Leírás:
Nyilas Misi bekerül a debreceni kollégium ijesztően nagy, komor és sivár világába. Társai és a felnőttek rosszul bánnak vele, felbontják otthonról kapott pakk-ját, eltulajdonítják kalapját. Szégyenkeznie kell, mert az ő apja csak ács. Az öreg úr, Pósalaky, akinek délutánonként felolvas, eleinte magázza, de mikor megtudja, hogy az apja ács, egyszeriben tegezni kezdi. Pósalaky azzal bízza meg, hogy a megálmodott számokat tegye meg a lutrin. Ebből később sok kellemetlensége származik. Nemsokára újabb keresethez jut, tanítja egyik osztálytársát, Doroghy Sanyikát. Ellátogat Törökékhez is, akiknél a múlt évben lakott. Török bácsi fiának, Jánosnak beszél a lutriról, s ez ellopja Misitől a lutriszelvényt, a reskontót. A megtett számokat a lutrin kihúzzák, de Misi nem találja a szelvényt. A lutri ügye lázba hozza az egész osztályt, Misi egyre kellemetlenebb helyzetbe kerül, nem meri megmondani Pósalakynak, hogy a reskontó nincs meg. A lutri ügye tovább kavarog, Misit csalással, lopással vádolják, tanári konferencia elé idézik. Itt durvaságot, ridegséget, tudatlanságot lát maga körül. Végül minden jóra fordul, kiderül ártatlansága, de Misit lelkileg összetörték, nem marad többé Debrecenben diáknak, iskolát változtat.

[online]. http://hu.wikipedia.org/wiki/L%C3%A9gy_j%C3%B3_mindhal%C3%A1lig#Musical
Csatolt állományok:

Frissítés időpontja: 2012-10-05