Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Drámatár

Vissza

Médeia

Szerző(k): Euripidész
Műfaj: Tragédia
Szereplők száma: 10-15
Szereplők:
Médeia dajkája; Médeia gyermekeinek nevelője; Médeia két gyermeke; Médeia; Kreon, Korinthosz királya; Iászon; Aigeusz, Athén király; Hírnök; A korintoszi nők kórusa.
Leírás:
Euripidész Médeiáját Kr. e. 431-ben mutatták be Athénban. A görög tragédiák közül ez fejtette ki a legnagyobb hatást a drámatörténetben, ennek témáját dolgozták fel a legtöbbször. A szeretet, gyűlölet, bosszú kérdéskörét boncolgatja a dráma.

Médeia kolkhiszi királylány volt, aki segített Iászónnak megszerezni az aranygyapjút, ezután két gyerekükkel Korinthoszba jöttek. Most azonban Iászón megszegve Médeiának tett esküjét,Kreón király lányát, Glaukét akarja feleségülvenni. Médeia a palotában zokog és már kezdi saját gyermekeit is gyűlölni; zaklatott elméjében szörnyű terv körvonalazódik: meg akarja ölni Glaukét és saját gyermekeit is. Ilyen lelkiállapotban találkozik Kreónnal, aki száműzni akarja gyermekeivel együtt, mivel fél a haragjától. Médeiának sikerül a királytól egy nap haladékot kapnia, amíg kigondolja, hova meneküljenek. Ekkorra azonban már készen áll a bosszú terve... Médeia és férje, Iászón találkozása a tragédia egyik központi jelenete: megismerjük Médeia jellemének újabb sötét aspektusait...

[online]. http://hu.shvoong.com/books/486772-medea/
Csatolt állományok:
euripidesz_medeia.pdf   (535 kB)   FileType

Frissítés időpontja: 2012-10-05