Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Drámatár

Vissza

Hídavatás

Szerző(k): Arany János , Pap Gábor
Műfaj: Dráma
Alcím: Ahogy egy budapesti metró-aluljáró jellegzetes alakjai játsszák – kolduso(-)performance elő- és utójátékkal Arany János balladáj
Szereplők száma: 20-25
Szereplők:
Rendőr; Fiú; I.Kukásnő; II.Kukásnő; I. Konferanszié; II. Konferanszié; Balett-táncos; Operaénekes; Szerencsejátékos; Gyerek; Tisztes asszony; Úrinő; Bolond; Szurtos fiú; Zenész; Hajadon; Utcalány; Ifjú; Szatyros fiú; Lentiek.
Leírás:
2010. november 15-én átadták a Margit hidat a forgalomnak. Átadták, de fel nem avatták. Az Új hídavatás a jelen időnek e vákuumában átadás és avatás között egy új, egy másik „hídavatásra” tesz kísérletet, amikor Arany János 1877-ben írott balladájának alakjait a XXI. század Magyarországán keresi és találja meg. A minden középiskolás által ismert ballada alapján íródott szöveg ébresztőt kíván fújni: arra hív, hogy dugjuk ki fejünket a vízből, és nézzünk körül, teremtsünk rálátást saját életünkre, múltunkra, jelenünkre, jövőnkre.

[online]. http://7ora7.hu/programok/uj-hidavatas/szinopszis

Korunk gyermeke, fiatalja otthonról iskolába majd különórára menet akarva-akaratlan szembetalálkozik az aluljáró jellemzõ alakjaival: a különbözõ módokon alamizsnáért könyörgõ koldusokkal, fogós szatyrukat cipelõ, csikket gyûjtõ, nappali álmukat alvó hajléktalanokkal, vagy az õket egrecíroztató metrórendõrökkel. Ha mindezek után hazaér, a médián keresztül egy másik világ is szeme elé tárul, legyen az akár a valóságot kilúgozó, majd szirupos mázzal leöntõ teleregény vagy bugyuta szerencsejáték, sokkoló akciófilm vagy még sokkolóbb televízió-híradó. Az egyik oldalon tehát a rendszerváltó propaganda, mely talán a "plázák" világával, a neonoktól villódzó utcaképpel igazolja magát, a másikon pedig a "hiteles tényfeltárás" alanyai, a szociális hálón kicsúszó, ellehetetlenülõ társadalmi csoportok életformája, a vegetatív szintre zuhanó létezés. Kísértetiesen hasonló érzésünk támad, ha a múlt század végének - tagadhatatlan - gazdasági fellendülését együtt szemléljük Arany János kései balladáival.

[online]. http://www.mmi.hu/vizual_p/d_darab.htm
 
Csatolt állományok:

Frissítés időpontja: 2012-10-05