Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Drámatár

Vissza

Esti próba

Szerző(k): Kiss Csaba
Műfaj: Dráma
Alcím: Zampano és Gelsomina
Szereplők száma: 2
Szereplők:
Férfi – Doráti György, kiváló és érdemes művész, ötvenes évei közepén járó „bölény”; Lány – Konkoly Zsuzsa, harmadéves színinövendék.
Leírás:
Egy hatvan körüli, pályája csúcsán már túljutott, karizmatikus nagy férfiszínész, úgynevezett „bölény” élete utolsó nagy, összegző produkciójára készül. El szeretné játszani fiatalkora legendás filmjének, Fellini La Strada-jának a főszerepét, Zampanot. A színművészeti főiskoláról választ partnert, egy Gelsominát magának. A két színész alig ismeri egymást, a Lány az eleven legendát, anyja rajongott fiatalkori sztárját látja a férfiban. A „bölény” számára a Lány pedig csupán egy a csillagszemű, tapasztalatlan harmadéves hallgatók közül. Az első találkozásra – esti próbára - a férfi magánöltözőjében kerül sor. Abban az öltözőben, ami házasságának zátonyra futása óta, kb. fél éve a férfi lakása is egyben. Ennek az első és egyetlen esti próbának a története a darab, melynek során a „bölény” és a „kezdő” nemcsak a híres szerepeket ízlelgető, próbálgató színészekként, de férfiként és nőként is szembekerül egymással.

Kiss Csaba: Esti próba (Zampano és Gelsomina) [online]. http://pinceszinhaz.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=73&Itemid=27
Csatolt állományok:
esti_proba.pdf   (431 kB)   FileType

Frissítés időpontja: 2012-09-28