Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Drámatár

Vissza

Hazatérés Dániába

Szerző(k): Kiss Csaba
Műfaj: Tragédia
Alcím: Tragédia két részben
Szereplők száma: 25-30
Szereplők:
Claudius, Dánia királya; Herceg, az előző király fia, a mostaninak unokaöccse; Gertrud, dán királyné, a Herceg anyja; Korpusz, az előző király, a Herceg apja; Horatio, a Herceg barátja; Polonius, mindkét király főembere; Laertes, a fia; Ophélia,a lánya; Rajnáld, Polonius fia balkézről; Odrún százados (Fortinbras), a norvég király öccse; Rosen, észmunkás; Guilden, észmunkás; Öreg színész; Tragika, a felesége; színészek; komikus; öreg sírásó; norvég katona; őrök; katonák; zenészek; duhajok; udvari népek.
Leírás:
Kiss Csaba Hazatérés Dániába című tragédiája különös alkotás. Egyfelől önálló mű, másfelől viszont a legkevésbé sem független a Hamlettől, bár ez a név (cím) el nem hangzik a darabban. A Hazatérés Dániába szereplőit Shakespeare találta ki, a szöveget viszont Kiss Csaba adta a szájukba. Nevüket megőrizték a hősök, Hamlet kivételével, akit itt csak Hercegnek hívnak. A cselekmény nagyjából-egészében megegyezik az alapműével, a végeredmény is ugyanaz (sok halott), de nem az ismert módon zajlik le a dán királyfi története. A jelenetek egészen mások. Úgy tessék elképzelni, mintha hatalmas reflektor pásztázná Helsingőrt, s ezúttal nem oda világítana, ahová Shakespeare irányította a fényt.

Stuber Andrea: Claudius, avagy A Hamletet már megírták [online]. http://www.sajt1.t-online.hu/materials/hun/Cikkek/2003/HazateresDania.htm
 
Csatolt állományok:
hazateres_daniaba.pdf   (684 kB)   FileType
dania.pdf   (603 kB)   FileType

Frissítés időpontja: 2012-09-26