Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Drámatár

Vissza

A kaukázusi krétakör

Szerző(k): Brecht, Bertolt
Műfaj: Tragédia
Szereplők száma: 70
Szereplők:
Arkadi Cseidze, az énekes; Énekesek és zenészek; Öreg paraszt; Parasztasszony; Fiatal paraszt; Fiatal munkás; Agronómusnő; Fiatal traktoristalány; Sebesült katona; Kolhozparasztok; Parasztasszonyok; Szakértő a fővárosból; Georgi Abasvili, a kormányzó; Natela, a felesége; Micheil, az ökrös; Salva, a szárnysegéd; Arszen Kacbeki, a hájas herceg; Bicergan, az unokaöccse; Niko Mikadze; Mika Loladze; Három építőmester; Lovashírnök a fővárosból; Szimon Csacsava, a katona; Gruse Vacsnadze, a konyhalány; Szárazdajka; Szakácsné; Szakács; Istállófiú; Négy komorna; A kormányzópalota cselédei; A palotaőrség katonái; Vértes lovasok; Öreg tejesgazda; Két előkelő hölgy; A vendégfogadós; Ludovika, a menye; A háziszolga; Az őrvezető; Fafej a közkatona; Egy parasztasszony és a férje; Három kalmár; Laurenti Vacsnadze; Aniko, a felesége; A szolga; A parasztasszony; Juszuf, a fia; Anasztaziusz testvér, a barát; Lakodalmi vendégek; Gyerekek; Acdak, írnok; Sauva, rendőr; Nagyherceg; Orvos; Rokkant; Sánta; Zsaroló; Egy szegény öreg parasztasszony; Sógora, a rabló; Három zsírosparaszt; Illo Suboladze; Szandro Oboladze; Vénséges-vén házaspár; Koldusok és kérelmezők; Katonák; Táncosok és táncosnők.
Leírás:
Fordította: Eörsi István

„A kaukázusi krétakör című darabjában Brecht az ótestamentumi salamoni ítélet és a régi kínai krétakör-mese motívumait alakítja saját képére. A történet a régi Grúziában játszódik. Polgárháború dúl. Gruse konyhalány nem tudja megtenni, hogy az üldözők kénye-kedvére hagyja a lefejezett Abasvili kormányzó kisfiát, akit fejvesztve menekülő anyja egyszerűen ottfelejtett a földön. Magával viszi, gondoskodik róla, gyerekévé fogadja. Neveli, és közben maga is nevelődik. A lázadás leverése után visszatér a kormányzóné. Visszaköveteli a gyereket. A per a falusi írnokból legfelső bíróvá emelkedett Acdak elé kerül, aki próbára teszi a peres feleket. Krétával kört rajzoltat a földre, abba állítja a gyereket. Az az igazi anyja, akinek elég ereje lesz, hogy kihúzza a körből... Gruse elengedi a gyerek kezét. Nem akarja széttépni.”

http://www.port.hu/a_kaukazusi_kretakor/pls/th/theatre.directing?i_direct_id=7757&i_topic_id=4&i_city_id=-1&i_county_id=1&i_cntry_id=44
Csatolt állományok:

Frissítés időpontja: 2012-10-30