Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Drámatár

Vissza

A végítélet napja

Szerző(k): Horváth, Ödön von
Műfaj: Tragédia
Alcím: Színjáték hét képben
Szereplők száma: 19
Szereplők:
Thomas Hudetz, állomásfőnök; Hudetzné, a felsége; Alfons, Hudetzné férje; Vendéglős; Anna a lánya; Ferdinand, Anna vőlegénye; Leni, pincérnő; Leimgruberné; Favágó; Ügynök; Csendőr; Kohut; Ügyész; Rendőrbiztos; Nyomozó; Bakter; Pokorny; Egy vendég; Egy gyerek.
Leírás:
Fordította: Thurzó Gábor

„Egy jó heccnek induló csíny súlyos balesethez vezet. A baleset okozói nem tudnak szembenézni a tettükkel, és az események innentől kezdve látszólag megállíthatatlanul pörögnek. Ödön von Horváth sokrétű drámájában mesteri találékonysággal rajzol meg egy mini társadalmat, és a benne működő erőket. A mérleg egyik serpenyőjébe az egyén, a másikba a társadalom felelőssége kerül az elkövetett bűnért. A szereplőknek az őket körülvevő közösséggel kell önmagukért megküzdeniük.

A végítélet napja a lelkiismeret drámája, de drámai mélységei mellett egy jól működő krimi is, ami ellenállhatatlanul halad a végkifejlet felé. Miért vagyunk személyesen felelősek? Mit okoz bennünk a bűntudat, illetve annak elfojtása? Az igazság kimondása felnőtté tesz? Vajon ki lehet-e lépni az első rossz döntés után megállíthatatlannak látszó folyamatból?”

http://port.hu/a_vegitelet_napja/pls/th/theatre.directing?i_direct_id=14192&i_city_id=-1&i_county_id=-1&i_cntry_id=44&i_topic_id=
 
Bibliográfia:
Ödön von Horváth: Drámák. Budapest, 1976, Európa Könyvkiadó, 299–360.
Csatolt állományok:
332.pdf   (4.75 MB)   FileType

Frissítés időpontja: 2013-01-08