Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Drámatár

Vissza

A mi kis városunk

Szerző(k): Wilder, Thorton
Műfaj: Dráma
Szereplők száma: 24
Szereplők:
Rendező; Mr. Gibbs; Mrs. Gibbs; Mr. Webb; Mrs. Webb; Emily; Wally; Rebecca; George; Howie Newsome; ifj. Joe Crowell; Sir Crowell; Simon Stimson; Mrs. Soames; Willard prof.; Warren rendőr; Joe Stoddard; Sam Craig; Mr. Carter; Egy hölgy az erkélyen; Egy magas férfi; Egy halott asszony; Egy halott férfi; Baseball játékosok; Halottak.
Leírás:
„A mi kis városunk című színdarabért Wilder 1938-ban megkapta a második Pulitzer-díját. A darabra Gertrude Stein amerikai írónő The Making of Americans (1925) című családregénye inspirálta.

A történet helyszíne a képzeletbeli Grover's Corners New Hampshire államban. A 2642-főnyi helység inkább falu mint város; mindenki ismeri egymást, az emberek élete eseménytelen, kivéve amikor valakit elvisz a halál. Az eseményeket a Rendező meséli el a színpadon az előadás folyamán – tulajdonképpen ő maga is egy a karakterek közül. Grover's Corners a főszereplők, Emily Webb és George Gibbs szülőhelye: itt járnak együtt iskolába, összeházasodnak, egyikük túl korán meghal. A városka lakosságának mindennapi, egyszerű élete Wilder kezében egyetemes jelleget ölt: a néző rádöbben az emberi sors alapvető egyformaságára. Az élet szép, az élet jó, de míg élünk, nem figyelünk kellőképpen egymásra, érzelmeink felszínesek. A már halott Emily, aki egy napra visszatér az élők közé, ezt mondja a Rendezőnek: »Hallgatni kellett volna rád, nem volt érdemes visszatérni. Az emberek vakon élnek.« 

A mű harmadik felvonása a halottaké. A színpadi díszletek és kellékek minimálisak (a sírokat például széksorok helyettesítik), és a szereplők az első felvonástól kezdve az utolsóig csak jelképesen végzik ténykedéseiket. Ez az akkoriban új színpadi technika nagyban hozzájárult a darab sikeréhez.”

http://hu.wikipedia.org/wiki/Thornton_Wilder

Frissítés időpontja: 2012-11-12