Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Drámatár

Vissza

A revizor

Szerző(k): Gogol, Nyikolaj Vasziljevics
Műfaj: Komédia
Alcím: Komédia öt felvonásban
Szereplők száma: 26
Szereplők:
Anton Antonovics Szkvoznyik Dhumanovszkij, polgármester; Anna Andrejevna, a felesége; Marija Antonovna, a lánya; Luka Lukics Hlopov, tenfelügyelő; A felesége; Ammosz Fjodorovics Ljapkin–Tyapkin, járásbíró; Artyemij Filippovics Zemljanyika; Ivan Kuzmics Spekin, postamester; Pjotr Ivanovics Dobcsinszkij; Pjotr Ivanovics Bobcsinszkij; Ivan Alekszandrovics Hlesztakov, hivatalnok; Oszip, a szolgája; Hrisztyian Ivanovics Hübner, járási orvos; Fjodor Andrejevics Ljujkov; Ivan Lazarevics Rasztakovszkij; Sztyepan Ivanovics Korobkin; Sztyepan Ilijics Uhovjortov, rendőrkapitány; Szvisztunov; Pugovicin; Gyerzsimorda; Abdulin, kereskedő; Fevronya Petrovna Posljopkina, lakatosné; Egy altiszt felesége; Miska, a polgármester szolgája; Vendéglői szolga; Csendőr.
Leírás:
Fordította: Mészöly Dezső és Mészöly Pál

„A vidéki város polgármestere levélben értesül arról, hogy titkos utasítással, inkognitóban, revizor érkezik a városba. Az összehívott tisztségviselők riadalmát már csak fokozni tudja a következő hír, miszerint egy ismeretlen fiatalember szállt meg az egyik fogadóban. Veszélyben tehát a rend – az a rend ami a megvesztegetések, a kölcsönös szolgálatok, megalkuvások, sikkasztások által, fáradságos munka révén, már oly régen felépítettek. A revizor 1836-os premierje heves tiltakozást váltott ki hivatalos körökből, minek hatására Gogol emigrált, ettől függetlenül – vagy tán éppen ezért – ez a mű hihetetlen népszerűségnek örvend ma is.”

http://port.hu/a_revizor/pls/th/theatre.directing?i_direct_id=13734&i_city_id=-1&i_county_id=-1&i_cntry_id=44&i_topic_id=
 
Csatolt állományok:
190.pdf   (615 kB)   FileType

Frissítés időpontja: 2012-11-13