Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Drámatár

Vissza

Julius Caesar

Szerző(k): Shakespeare, William
Műfaj: Dráma
Szereplők száma: 35
Szereplők: Julius Caesar; Octavianus Caesar; Marcus Antonius; M. Aemilius Lepidus; Cicero; Publius; Popilius Lena; Marcus Brutus; Cassius; Casca; Trebonius; Ligarius; Decius Brutus; Metellus Cimber; Cinna; Flavius; Marullus; Artemidorus; Jós; Cinna, költő; Egy másik költő; Lucilius; Titinius; Messala; Ifjú Cato; Volumnius; Varro; Clitus; Claudius; Strato; Lucius; Dardanius; Pindarus; Calpurnia; Portia.
Leírás: Shakespeare, e művében nem is Julus Caesar tragédiáját állítja a néző elé: a főhős már a harmadik felvonás első színterében meghal, a darab nagyobbik fele nélküle játszódik. Ezután kezd a mű igazi shakespeare-i tragédiává változni, középpontjában Brutusszal, de a második főhőssel itt is szinte egyenrangú Cassius, illetve Antonius. Más a stílus, más a poétika is, mint a klasszikus Shakespeare művekben: nyelve szinte teljesen dísztelen, lehetőségig tömör. A darab legfőbb ereje gondolatisága, a felvetett alternatívák következetes végiggondolása, a legfontosabb csomópontok (Ceasar és Brutus, Brutus és Cassius összeütközése) sokoldalú bemutatása, a lehetőségek és a történelmi szükségszerűség dialektikájának kidolgozása.
Bibliográfia: Shakespeare, William: Hamlet, Szentivánéji álom, Julius Caesar. Budapest, 1965, Szépirodalmi Könyvkiadó, 213-315. p.
Csatolt állományok:
15.pdf   (789 kB)   FileType

Frissítés időpontja: 2012-08-26